Bemutatkozás

Sokáig bútorfestőként dolgoztam. Munkáim nagy részét külföldi megrendelőknek készítettem.

Mintagyűjteményemből sok rajz és motívum nem került megvalósításra. Ezeket szerettem volna valamilyen kisebb felületen elkészíteni. Nagyon örömteli elfoglaltság volt új dolgokat kipróbálni ezért sokféle kézműves technikával megismerkedtem.
Ezek közül a tojásdíszítés tetszett meg a legjobban. 
Szenvedélyesen gyűjtöttem az információkat a témával kapcsolatban. Egy fantasztikus lehetőségeket rejtő külön világ tárult fel elém. Minden nap egy újabb és újabb terv született meg papíron, ami megvalósításra várt. Beszereztem a tojásdíszítéshez használható kisebb kézi szerszámokat eszköket, gépeket és festékeket.
Igyekeztem minél több díszítési módot elsajátítani. Olyat kerestem amivel a kedvenc stílusaim jellegzetes motívumait is használhattam.
 
Legelőször festett gravírozott tojásokat készítettem. Ez a módszer lehetőséget adott arra, hogy aprólékos mintákat valósítsak meg. Ezeknél a hagyományos népi motívumok hatalmas kincséből és a kékfestők mintáiból merítettem ötleteket.
Különféle a megszokottól eltérő színekkel alapoztam amik még érdekesebbé tették az alkotást. Itt barokk, rokokó és klasszicista elemeket is használtam és antikolással tettem egyedivé.

Egy mintagyűjteményben találtam rá az azsúrozott  tojásra. Nagy csodálattal néztem az áttört vésett mintázatokat és éreztem rátaláltam az újabb kihívásra. A következő technika a csipketojás készítés volt.  Újabb kutatómunka próbálkozások kísérletezések következtek. Kidolgoztam a számomra legmegfelelőbb munkafolyamatokat és elkészültek az első darabok. Hihetetlenül szép feladat a törékeny tojás mintázása. Nagyon nagy odafigyelést, pontosságot és sok időt igényel. Ennek ellenére ez a kedvenc technikám. Szinte elképzelhetetlenül finom részleteket lehet vele  kidolgozni. Itt csak a türelem és az idő szabhat határt annak mennyire részletgazdag kompozíció születik.

Tovább gondoltam  virágokkal díszítettem az áttört csipketojásokat.  Törekszem egy egyéni stílus kialakítására. Antik hatású visszafogott pasztell színeket és  díszítőelemeket használok.  Vannak egyszerűbb és bonyolultabb virág kompozíciók, de egytől-egyig minegyik kézzel festett.

Van egy tojásdíszítési mód amit a világon csak Magyarországon készítenek és a környező magyarok lakta területeken. Ez a tojáspatkolás. A szájhagyomány szerint régen, körülbelül az 1800-as évektők  a patkolókovácsok készítették, hogy ezzel bizonyítsák szakmai tudásukat. A kifújt tojásokra fém vereteket, abroncsokat, de többnyire patkókat szegeltek fel. A régi időkben nagy becsben tartott ünnepi ajándék volt.  Ma már kuriózumnak tekinthető. Gyűjteményekben aukciókon fellelhetők régi darabok is . Mivel nagyon szeretem a régiségeket és becsülöm a népi hagyományt ezért én is készítek patkolt tojásokat. A régi díszítményeket ötvözöm a népi díszítőművészetben használt virág és levélmintákkal. Több technikát kipróbáltam és ezek alapján készítem a patkolt tojásokat. Remélem szerény munkáimmal hozzá tudok járulni ennek a magyar hagyománynak a megőrzéséhez.


Lévainé Erdősi Tünde
Tojásdíszítő
Bútorfestő

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
+36 70 3682545

9485 Nagycenk,
Soproni utca 2.
Magyarország


Üdvözlöm!
A galériákban bemutatott tojások megvásárolhatók.
Vásárlási szándékát kérem e-mailben jelezze és adja meg a megvásárolni kívánt tojások sorszámát. Kérésre egyes darabokból nagyobb mennyiség is rendelhető.
Amennyiben a vásárlással, szállítással, megrendeléssel kapcsolatban bármilyen kérdése, kérése van, forduljon hozzám bizalommal!